De ZEN Zorgstoel bij Zorgsaam

Op deze pagina informeren wij zorgverleners over de mogelijkheden van de ZEN Zorgstoel, die door de unieke automatische schommelbeweging een gunstige invloed heeft op onrustgevoelens. Daarnaast vertellen verschillende zorgprofessionals over hun positieve praktijkervaringen. Ook hier kun je over hun ervaringen lezen.

Onderzoek: schommelen werkt!

Met de groei van het aantal mensen met dementie zullen ook de daarbij horende onrust en gedragsproblemen toenemen. Bijvoorbeeld rusteloosheid, continu rondlopen, tikken op tafel, roepen en krabben. De uitdagingen voor zorgverleners zijn groot.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een kalmerende zintuiglijk stimulerende schommelbeweging kan bijdragen aan een vermindering van onrustig gedrag, vanwege het positieve effect op het vestibulaire en het proprioceptieve zintuiglijke systeem. Dit wordt onder andere benoemd in het boek Sensory Modulation in Dementia Care van Tina Champagne. Toegepast onderzoek naar de ZEN Zorgstoel en pilotprojecten hebben dit bevestigd. Diverse zorgverleners die met de zorgstoel werken, ervaren inmiddels de gunstige effecten.  

Wetenschappelijk onderzoek

• Al in 1998 werd aan de Universiteit van Rochester onderzoek gedaan naar de effecten van schommelstoeltherapie bij mensen
met dementie. Vijfentwintig proefpersonen schommelden gedurende zes weken regelmatig in traditionele schommelstoelen. Hoe langer ze schommelden, hoe beter het effect was op hun welzijn. Daarnaast had de regelmatig schommelende groep minder pijnmedicatie nodig dan de controlegroep.

• Ook in Nederlands onderzoek van Pieper et al. uit 2013 komt naar voren dat interventies die gericht zijn op zowel het verminderen van pijn als het beïnvloeden van gedrag het meest effectief zijn in de strijd tegen geagiteerd gedrag, depressie en onrust bij mensen met dementie. Schommeltherapie wordt vermeld als een van deze interventies.

Toegepast onderzoek en pilotprojecten

De ZEN Zorgstoel met elektrisch aangedreven Slow Motion schommelbeweging is zorgvuldig ontwikkeld op basis van toegepast onderzoek en pilotprojecten in verpleeghuisinstellingen in Nederland en Duitsland. Het onderzoek is uitgevoerd in 2019, de pilots vonden plaats in de periode 2020/2021.

Het onderzoek, bij tanteLouise, locatie Hof van Nassau

• Minder fysieke en verbale agitatie
• Dwalen, dolen en zoekgedrag stopten
• Bewoner rustig genoeg om deel te nemen aan een groepsactiviteit

Bij alle proefpersonen werd een objectieve vermindering van onrust waargenomen:

De onderzoeker concludeert dat de Fitform-fauteuil met schommelbeweging intramuraal succesvol ingezet kan worden als onderdeel van een individueel interventieplan. Door het eenvoudig laten schommelen in een zorgstoel, zelfs in de woonkamer, hervindt een geagiteerde cliënt rust. De interventie is met name zinvol als de onrust verstorend werkt in de groep en de zorgcapaciteit het niet toelaat om iemand een-op-een te begeleiden.

De pilots, bij De Zorggroep (Helden), Floravita Zorgpartners (Moordrecht) en Residenz am Wiesenkamp (Hamburg)

Voorbeelden van terugkoppeling van de zorginstellingen na afloop van de pilots:

  • Meer dan de helft van de mensen valt tijdens het schommelen in slaap waardoor ze goed uitrusten. Wanneer de schommelfunctie niet wordt aangezet, ontspannen mensen wel maar vallen ze niet in slaap, waardoor de mate van uitrusten minder is.
  • Onrustige bewoners komen eerder tot rust in de ZEN Zorgstoel dan met een begeleider die iemand probeert te kalmeren door naast het bed te zitten of naast een gewone stoel te zitten.
  • De ZEN Zorgstoel helpt ook bij nachtelijke onrust en nachtelijk dwalen van bewoners die niet goed kunnen slapen in hun bed. Men valt dan wel vaak in slaap in de stoel door de schommelbeweging.
  • De ZEN Zorgstoel werkt heel goed om onbegrepen gedrag door overprikkeling later op de dag te voorkomen, door bewoners op tijd te laten rusten, schommelen en slapen in de stoel.
  • Als een onrustige bewoner in de stoel schommelt of slaapt, kan de zorgverlener tijd besteden aan medebewoners.
Meerdere positieve effecten

De ZEN Zorgstoel leidt niet alleen tot meer rust en ontspanning. Ook deze positieve effecten zijn inmiddels bekend:

  • Verminderde belasting van mantelzorgers en zorgverleners (lichamelijk en geestelijk).
  • Aantoonbaar positief effect op vocht in de benen (oedeem).
  • Aantoonbaar positief effect op weefselirritatie (decubitus).
  • Vermindering van pijn- of rustgevende medicatie bij sommige mensen.

De Fitform 564 ZEN Zorgstoel voldoet aan alle eisen die vanuit de EU MDR (Medical Device Regulation) 2017/745 worden gesteld aan een medisch hulpmiddel klasse 1.

Functies en mogelijkheden

De Fitform 564 ZEN Zorgstoel is een speciale uitvoering van de Fitform-fauteuil 574 Vario. De belangrijkste kenmerken van de zorgstoel zijn: 

  • De Slow Motion schommelbeweging*; instelbaar op twee snelheden.
  • Vier voorgeprogrammeerde gebruikersprofielen (zie illustratie); hierdoor sluiten de stoelbewegingen veilig aan bij wat de gebruiker wenst en nodig heeft.
  • Eenvoudige, gebruiksvriendelijke handbediening; drie knoppen met duidelijke afbeeldingen.
  • Veilige vergrendeling; de stoel kan gemakkelijk vergrendeld en ontgrendeld worden.
  • Instelbare zitondersteuning; de stoel kan ingesteld worden op de lichaamsmaten van de gebruiker: zithoogte, zitdiepte, armleuninghoogte en lendensteun.
  • Veilige sta-op functie.

*De schommelbeweging van de ZEN Zorgstoel is beschermd door een patent (octrooi).

Op de site van Fitform vindt u veel video’s met ervaringen met de ZEN Zorgstoel van zorgverleners. Klik hier om ze te bekijken

Informatie, demonstratie of proefplaatsing?

Bent u geinteresseerd in de ZEN Zorgstoel, om hiermee het comfort en welzijn van bewoners/cliënten te verhogen? Zorgsaam voorziet u graag van meer informatie. Wanneer u onderstaand formulier invult, zullen wij contact met u opnemen en alle mogelijkheden met u doornemen.